Върни ми парите, Карл!

Знаете ли как Якоб е поканил Карл, да му върне предоставения заем ведно с лихвата?

Якоб е кредитор на Карл и наследник на селяни, Карл е кредитополучател, който е забравил да върне своят заем в срок, но имащ власт безпроблемно и безнаказано да накаже или линчува кредитора си.

Внук на селяни, Якоб е син на търговец на платове и благодарение на своят баща е получил добро образование във Венеция.

Притесненият кредитор в един прекрасен пролетен ден на 1523г., диктува на своят писар текст на покана до своят длъжник краля на Испания, краля на Неапол, краля на Йерусалим, краля на Сицилия, херцога на Бургундия, херцога на Милано, херцога на Люксембург, суверена на Нидерландия, повелителя на Азия и Африка, императора на Свещената Римска империя, да това е един длъжник и неговото име е Карл V, най-могъщият човек на планетата, който управлява най-голямата империя от времето на Древния Рим.

Кой е този могъщ кредитор Якоб?

Якоб Фугер е могъщ търговец, банкер и собственик на мини в Европа през 16век. Кредитор, който е финансирал дори Ватикана за строежа на базиликата „Свети Петър“, Сикстинската капела и други сгради намиращи се в папския град-държава.

Богатството му се равнява на 2% от БВП на Европа през 16век. Ако някой днес притежава тези 2% от БВП на стария континент, неговото богатство би равнявало на 400млрд. долара.

Той е и най-големият земевладелец в Европа и първият човек, чието богатство възлиза на 7-цифрена сума и съставлява почти 2 % от БВП на Стария континент.

Най-влиятелният бизнесмен в историята. Живее в епоха, когато парите решават всичко – от избор на император на Свещената Римска империя и на папа до създаване на нови държави като Австро-унгарската империя.

Извежда Хабсбургите до най-високите върхове на политическото управление, като династията дава владетелите на най-голямата империя в Европа.

Убеждава папата да узакони лихварството.

Неговите пари спасяват знатните и богатите в Селската война и спомагат да спре експанзията на турците към Западна Европа.

Предизвиква Мартин Лутер и става една от причините за Реформацията.

Въвежда двустранното счетоводство, обезпечението на кредитите и одита.

Създава първата международна банкова мрежа с много клонове.

Организира първата в света новинарска мрежа от куриери с цел бързо да информира клиентите си за случващото се на пазара и първи научава новините още преди политиците, кралете и папата.

Построява първите в света социални жилища, неречени „Фугерай“ или „кварталът на Фугер“. 500 години по-късно кварталът е все още действащ, като се финансира от фондация, създадена с парите на Фугер.

Якоб Фугер умира на 30декември 1525г. Наследниците му получават активи за 3 000 058 гулдена, пасиви за 867 797 гулдена, което означава чисто наследство от 2 322 261 гулдена.

Кой е Карл V?

Карл V e роден през 1500г. в Гент, син на Филип Кастилски и Хуана Кастилска, внук на Фердинанд II Арагонски и Изабела I, покровители и спонсори на Христофор Колумб.

Карл е император на Свещената Римска империя от 1519 до 1556г.

Кратко, точно и ясно!

„Добре известно е, че без мен Ваше величество можеше и да не придобие имперската корона. За това ще заповядате парите, които съм ви дал в заем, плюс лихвата върху тях да бъдат изчислени и сумата да ми бъде изплатена без по-нататъшно забавяне!“ – диктува Якоб Фугер, две години преди смъртта си.

Добавена на от:

Етикети: ,

379 Общо преглеждания, 1 за днес

BG Naemi
5.0/35/5

  

Сходни новини

Реклама

Вашият коментар